Zdrowe słodycze sprzyjają prawidłowemu rozwojowi mózgu dziecka, wzmacniają wzrok i zawierają bogactwo substancji odżywczych, w dodatku świetnie smakują. Zamiast pustych kalorii w postaci krakersów, batonów z syropem glukozowo-fruktozowym, chipsów z dużą ilością soli, możesz zaproponować dziecku amarantuski, ekologiczne chipsy z batatów, a także batony z suszonych owoców i orzechów.

Zdrowe przekąski i słodycze dzieci – top 3

Amarantuski słodzone melasą buraczaną

Ekspandowany amarantus to bogactwo żelaza, wapnia, dobrze przyswajalnego białka, w dodatku nie zawiera glutenu. Amarantuski są słodzone melasą buraczaną, która w przeciwieństwie do białego cukru „oczyszczonego” w procesie przetwarzania z wszelkich substancji odżywczych, zawiera nie tylko cukier, ale też: żelazo, wapń, potas, magnez, oraz witaminę B6, pozytywnie wpływa na przekazywanie impulsów nerwowych, wspomaga pracę układu nerwowego.

Chipsy z batatów

W skład tej przekąski wchodzą jedynie bataty i olej kokosowy, na którym są smażone. Bataty to słodkie ziemniaki, które mają znacznie więcej substancji i wartości odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. Zawierają cenne kartenoidy, które korzystnie wpływają na wzrok (dzięki zawartości luteiny). Bataty wykazują właściwości anynowotworowe, różnią się pod tym względem od zwykłych chipsów. W dodatku stanowią bogactwo minerałów i witamin, w tym: wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, jodu i selenu. Bataty to bogactwo witamin z grupy B, witamin C i E, a także kwasu foliowego. Z kolei olej kokosowy jest cennym źródłem wapnia, witamin E i K, żelaza i cynku.

Batony z suszonych owoców i orzechów o smaku czekoladowym 

W skład tego batona wchodzą: orzechy (w tym nerkowce, migdały, orzechy laskowe), które są cennym źródłem wapnia, potasu, witamin z grupy B, które zapobiegają aftom, witaminy E. Do tego surowa czekolada i ekologiczne kakao, które jest cennym źródłem żelaza i magnezu. Ponad połowa składu batona to daktyle, które są bogate w błonnik, witaminę D3, witaminy A i C, potas, magnes i kwas foliowy. Baton jest bardzo pożywny i daje zastrzyk energetyczny. Warto kupować ekologiczne batony ze względu na brak substancji konserwujących, taki jak benzoesan sodu czy sorbinian potasu, które  dodawane do suszonych owoców.

Marta Szyszko

Wpis we współpracy z Easyeco.pl

 

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments