niedoskonała mama

niedoskonała mama

leczo-2
lifestyle

Wegańskie leczo bezglutenowe

Chyba nie ma lepszego pretekstu, by spróbować wege przepisów właśnie teraz,  gdy natura obdziela nas hojnie warzywami i owocami sezonowymi. Dziś podzielę się z Wami przepisem na wegańskie  leczo bezglutenowe, które moje dzieci pochłonęły do ostatniej kluski, a nieczęsty to widok ;)

Składniki:

– makaron kukurydziany wstążki lub świderki – co kto woli

Na leczo:

– młoda cukinia z miękką skórką

– cebula

– ząbek czosnku

– szklanka przecieru pomidorowego

– garść żółtej fasolki szparagowej

– papryka czerwona

– oliwki zielone – pół szklanki

– przyprawy – 2 szczypty soli, 3 szczypty pieprzu, rozmaryn, pół łyżeczki ksylitolu

– łyżeczka oliwy

– pół szklanki wody

Czas: 20 minut

Trudność: prościzna

Przygotowanie:

Makaron gotujemy do stanu al dente

Fasolkę obieramy, kroimy na pół, gotujemy do miękkości

Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem na oliwie z dodatkiem wody

Oliwki kroimy na pół

Przecier pomidorowy doprawiamy solą, ksylitolem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, pieprzem oraz rozmarynem, dodajemy do duszonych warzyw i wsypujemy pozostałe składniki.

Na koniec polewamy makaron sosem z warzywami.

Smacznego!

Przepis: Marta Szyszko

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o