niedoskonała mama

niedoskonała mama

walentynki-3
lifestyle

Walentynkowe ciasto dla zakochanych i nie tylko…

Przepis na romantyczny wypiek, nie tylko dla zakochanych, ale wszystkich których po prostu kochamy, wyczaruje dziś autorka bloga MamaAlergikaGotuje, czyli kulinarne czary mary dla Alergika – Katarzyna Jankowska. Już wiecie jak stworzyć romantyczny nastrój w Walentynkowy wieczór?:)

poziome logo MAG

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20minut

CZAS PIECZENIA: 20-25 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: dla 6 osób

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej  (275g)
  • 500 ml płynu (250 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe z wanilią) i 250 ml przegotowanej wody)
  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 5 łyżek syropu klonowego, ryżowego lub z Agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć jeśli nie jest dozwolony)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 250-300 g rozmrożonych malin
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub syropu roślinnego do posłodzenia malin
  • masło klarowane do posmarowania ciasta

walentynki 3

Przygotowujemy krem jaglany;

  1. Mleko i wodę zagotowujemy
  2. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni by pozbawić się ewentualnej goryczki, ja tego nie robię bo kasza której używam nie ma goryczki, jest pysznie słodka bo BIO:)
  3. Opłukaną kaszę przekładamy do gotującego się wywaru mleka i wody, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (ja mieszam od czasu do czasu)
  4. Ugotowaną kaszę ściągamy z palnika, ale trzymamy pod przykryciem jeszcze 3 minuty
  5. Następnie przekładamy gorącą kaszę do miski i czekamy aż będzie ciepła, odparuje
  6. Dodajemy syrop roślinny, sok z cytryny, ekstrakt migdałowy i blendujemy na gładką masę dodając po łyżce ciepłego, stopionego masła (ja robię to przy pomocy ręcznego blendera, jak na zupę krem, można użyć miksera najwyżej krem nie będzie tak bardzo gładki)
  7. Krem przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową (żeby się nie zsychał)
  8. Ciasto francuskie rozwijamy  (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na posypanej mące ściereczce), wycinamy z niego dwa równe koła (u mnie przy pomocy dna od formy tortowej ok. 23 cm średnicy)
  9. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  10. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej jedno koło ciasta francuskiego, smarujemy go (najlepiej przy pomocy pędzelka) ciepłym, stopionym masłem klarowanym
  11. Nakładamy na ciasto warstwę jeszcze ciepłego kremu jaglanego (wyjdzie ok. 1,5cm wysokości) pozostawiając ok. 1,5 cm wolny brzeg ciasta, krem obsypujemy płatkami migdałów
  12. Wolny brzeg ciasta smarujemy wodą, nakładamy drugi krąg ciasta francuskiego i zlepiamy brzegi dobrze je dociskając
  13. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będzie rumiane
  14. Przygotowujemy mus z malin: rozmrożone maliny łączymy z cukrem pudrem i blendujemy lub miksujemy
  15. Na lekko ostudzone ciasto nakładamy mus z malin, ustrajamy płatkami migdałów i podajemy

walentynki 2

Wskazówki:

Użyjcie jeśli macie foremki w kształcie serca, wtedy to ciasto nabierze serdecznego kształtu:)

Ciasto przed podaniem można lekko podgrzać, a potem dodać mus z malin.

Mleko roślinne, jeśli nie macie alergii, można zastąpić zwykłym lub wodą. Można ugotować kaszę jaglaną tylko na mleku bez wody. Możecie użyć innego mleka roślinnego np. orkiszowego, migdałowego, kokosowego.

Zamiast syropu roślinnego możecie użyć płynnego miodu.

 ciasto walentynkowe

Autorka: Katarzyna Jankowska

mag

Absolwentka Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Poznaniu – specjalizacja Zarządzanie Kadrami. Ukończyła podyplomowe Studia w zakresie Zarządzania Zasobami Pracy w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Prywatnie mama 18 letniej Natalii i 8 letniego Konrada. Walczy z alergią syna od 6 tygodnia  jego życia. Optymistka z listą marzeń do spełnienia, pasjonatka aranżacji wnętrz i gotowania.  Od maja 2012 miłośniczka biegania z celem pokonania maratonu. Propaguje zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną. Prowadzi blog Mama Alergika Gotuje MAG czyli kulinarne czary-mary dla Alergika, z myślą o osobach z ograniczeniami w diecie.

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o