niedoskonała mama

niedoskonała mama

szarlotka sypana na awaryjne sytuacje
lifestyle

Szarlotka sypana na awaryjne sytuacje

– Kochanie, moja mama odwiedzi nas dziś po południu…  Łapiesz oddech, na chwilę przysiadasz. Tu się zaraz ogarnie, tam w kąt upchnie, tu przykryje kocem. Na stół słone paluszki, krakersy, o i biszkopty się znajdą. Znowu będzie szeptać do synka, że gospodyni z Ciebie żadna, że w tym domu to ona chyba nigdy ciasta na stole nie zobaczy!

Dobrze to, Mamo znasz, prawda? A może chcesz zrobić teściowej na przekór i udowodnić, że co jak co, ciasta to Ty piec potrafisz? Tak? A zatem do dzieła! Mam dla Ciebie przepis na najłatwiejszą szarlotkę świata! Jej zrobienie nie zajmie Ci nawet 20 minut. A i dzieci możesz w jej przygotowanie zaangażować. Zatem do dzieła!

Potrzebujesz:

1 szklankę mąki

1 szklankę cukru (może być trzcinowy lub ksylitol)

1 szklankę kaszy manny

1 kostkę masła

2 kilogramy jabłek

Cukier waniliowy i trochę cynamonu

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Jak to się robi?

Nic trudnego! Nawet jeśli jesteś antytalentem kulinarnym/cukierniczym/ciastkarskim ta szarlotka nie udać się nie może. Masło wrzuć do zamrażarki. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj z cukrem waniliowym i cynamonem.

Gdy jabłka wydają się zbyt kwaśne, możesz je dosłodzić (zastąp cukier biały ksylitolem).
Do miski wsyp mąkę, cukier (opcjonalnie ksylitol) i kaszę. Dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dziecinnie proste, co? Ale już za chwilę się przekonasz, że z tego proszku wyjdzie smaczne ciasto.

szarlotka

Tortownicę średniej wielkości wysmaruj masłem. Na dno wysyp jedną trzecią tego co masz w misce, czyli mieszankę suchych składników. Zamrożone masło podziel na trzy części, jedną z nich zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, na pierwszą warstwę tego, co wysypałaś przed chwilą do tortownicy.

 A teraz wyłóż na to połowę porcji jabłek. Teraz wszystkie te czynności powtórz. Czyli suche składniki, na to masło i znowu jabłka. Ostatnia warstwa to sucha masa, a na niej masło. I to już wszystko!

Teraz tortownica wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę (w przypadku piekarników elektrycznych czas pieczenia może być krótszy), a Ty masz czas na ogarnięcie siebie samej. Ale pachnie, co? Jeśli ciasto ładnie się zarumieniło, możesz już je wyjąć i jeśli masz ochotę – posypać cukrem pudrem. Mina teściowej na sam jego widok, nie wspominając o tym, jak już Twojej szarlotki spróbuje – bezcenna!

Smacznego!

przepis: Olga Pietraszewska

właścicielka sklepu:

Eco Kraina

Comments

comments

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KOLORowankarysiowa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
rysiowa
Gość

no kiedyś taką robiłam dzięki za przypomnienie robię na dniach :) ponownie

KOLORowanka
Gość

demet… gdzie nie spojrzę tam słodkości, a ja na diecie właśnie :(
ale przepis zatrzymam :D