Wprowadzanie mięsa i ryb jest jednym z pięciu etapów rozszerzana diety niemowlaka. Produkty te są źródłem pełnowartościowego białka oraz cennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto, aby pojawiły się w menu maluszka na odpowiednim etapie życia. Sprawdź, kiedy i jak wprowadzać mięso i ryby.

Pierwsze kroki przy rozszerzaniu diety niemowlaka

Wprowadzanie żywności uzupełniającej rozpoczynamy nie wcześniej niż po ukończeniu 17., ale przed 26. tygodniem życia dziecka. Rozszerzanie diety niemowlaka rozpoczyna się od podawania pojedynczych warzyw, następnie owoców. Na kolejnym etapie maluszek uczy się jeść pełnowartościowe śniadania, np. kaszki. Krok trzeci przy rozszerzaniu diety to wprowadzanie różnorodnych smaków owoców i warzyw w celu urozmaicenia jadłospisu maluszka. Kiedy dziecko zna już wybrane warzywa i owoce oraz rozsmakowało się w pierwszych kaszkach przychodzi czas na posiłki z mięsem i rybą.

Kiedy wprowadzać mięso i ryby do diety dziecka?

Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt w 7.- 8. miesiącu życia dziecka przychodzi czas na wprowadzenie do diety mięsa i ryb. To tej pory maluszek poznał już niektóre warzywa, owoce czy kaszki i jest gotowy na kolejne nowości w menu.

Jak wprowadzać mięso i ryby do diety dziecka?

Chociaż na tym etapie maluszek może prezentować umiejętności samodzielnego jedzenia, dalej potrzebuje żywności dostosowanej do wieku i możliwości. Dlatego zarówno mięso, jak i ryby należy podawać dziecku w postaci zmiksowanych czy drobno posiekanych kawałków. Jak każdy nowy produkt, wprowadzamy je pojedynczo, uważnie obserwując reakcję dziecka.

Mięso i ryby warto podawać w połączeniu ze znanymi dziecku warzywami. W ten sposób maluszek szybciej zaakceptuje smak nowych produktów. Posiłek z mięsem powinien znaleźć się w diecie dziecka raz dziennie. Ryby, początkowo podajemy nie częściej niż raz w tygodniu, a z czasem możemy serwować je 1-2 razy na tydzień.

Ryby, które podajesz maluszkowi powinny być dziko żyjące i pochodzić wyłącznie z certyfikowanych połowów. Mięso także należy kupować od zaufanych dostawców, którzy podlegają rygorystycznym kontrolom.

Dlaczego mięso i ryby są ważne w menu maluszka?

Mięso to źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego do wzrostu. Dostarcza także cennego żelaza i innych mikroelementów. Ryby zaś stanowią źródło kwasów omega-3 ważnych w kształtowaniu odporności i rozwoju mózgu.

Materiał partnera portalu


Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments