Pyłek pszczeli zwany też kwiatowym, to produkt prosto z pasieki o niesamowitych właściwościach leczniczych. Choć nie jest tak popularny jak miód, warto wiedzieć, że uzupełnienie diety o ten magiczny pył pomoże załagodzić alergie, wzmocnić odporność i dostarczy organizmowi przeszło 200 składników odżywczych. Pyłek kwiatowy bogaty jest między innymi w wapń (niezbędny dzieciom ze skazą białkową), żelazo, magnez, krzem, witaminy B1, B2, które pomogą uporać się z bolesnymi aftami oraz witaminy PP, które uszczelniają naczynia krwionośne.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy to drobne, złoto – brązowe kuleczki gromadzone przez pszczoły w ulu, służące za pokarm dla małych owadów. Po ususzenie pyłek trafia do sklepu, a wraz z nim niesamowite właściwości 100 tysięcy ziaren pyłków popularnych kwiatów i ziół, takich jak mniszek lekarski, dziurawiec czy dzika róża.

12 niesamowitych właściwości pyłku kwiatowego:

– sprawdza się w leczeniu anemii

Jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, podnosi poziom czerwonych krwinek w organizmie, stanowi bogactwo białka, dlatego wegetarianie i weganie mogą stosować pyłek jako suplement zapobiegający niedoborom tych składników w diecie.

– łagodzi alergie, działa antyhistaminowo

– pozytywnie wpływa na płodność: stymuluje owulację, chroni przed poronieniem, poprawia spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet. Dlatego powinien być spożywany przez pary, które starają się o dziecko.

– wzmacnia siłę i wytrzymałość organizmu, dlatego stosują go sportowcy, ale sprawdzi się również u kobiet prowadzących aktywny tryb życia.

– pomaga zrzucić zbędne kilogramy: dzięki zawartości lecytyny pomaga wypłukać z organizmu tkankę tłuszczową. Powstrzymuje też napady głodu u osób z nadwagą oraz poprawia apetyt u niejadków. Wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała, przeciwdziała zaburzeniom odżywiania.

– podwyższa poziom dobrego cholesterolu, zapobiegając chorobom serca i naczyń krwionośnych.

– łagodzi trądzik, przeciwdziała oznakom starzenia, wygładza cerę, niweluje przebarwienia i pękające naczynka. Może być stosowany zarówno w postaci maseczki, jak i spożywany po rozpuszczeniu w wodzie.

– poprawia pamięć, koncentrację i uwagę, podnosi produktywność w pracy, przeciwdziała sytuacjom, gdy bezskutecznie próbujemy sobie przypomnieć oczywiste terminy i daty.

– łagodzi depresję, zmniejsza rozdrażnienie, pozwala zmniejszyć dawkę przyjmowanych antydepresantów u osób stosujących terapię farmakologiczną w leczeniu depresji.

– jako naturalny antybiotyk wykazuje działanie antybakteryjne, a jednocześnie przeciwgrzybicze (w przeciwieństwie do antybiotyków syntetycznych).

– reguluje pracę układu trawiennego – przeciwdziała biegunkom i łagodzi zaparcia, przywraca równowagę systemowi trawiennemu.

– oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje porost włosów, dlatego zalecany jest po długich i wyczerpujących terapiach, np. chemioterapii i radioterapii. Oczyszcza organizm z kofeiny, nikotyny, pozostałości leków syntetycznych.

Jak podawać pyłek pszczeli?

Dorośli – łyżeczkę pyłku rozpuść w ciepłym (ale nie wrzącym!) płynie, np. wodzie, mleku, pozostaw tam pyłek na kilka godzin. Możesz dodać miód dla polepszenia walorów smakowych.

Dzieci – pół łyżeczki pyłku kwiatowego rozpuść w mleku roślinnym, owocowej herbatce, dodaj sok malinowy i miód.

Zmielonym pyłkiem pszczelim można posypywać koktajle, kaszę jaglaną lub podawać z miodem na łyżeczce. Mielenie i rozpuszczanie pyłku kwiatowego sprawia, że jest on łatwiej przyswajalny.

Pyłek trzymaj szczelnie zamknięty w słoiku.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o produktach pszczelich i ich niesamowitych właściwościach, odwiedź stronę: http://wcinaj-miod.pl/

Marta Szyszko

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments