niedoskonała mama

niedoskonała mama

Hot sauce adjika with pepper, garlic, tomatoes and parsley. Homemade canning winter preserve
dzieci współpraca z partnerami bloga

Przepisy na domowe sosy do słoików

Na ryneczkach i miejskich straganach można spotkać krajowe smakołyki – słodkie maliny, kwaskowate borówki, aromatyczne pomidory i ogórki czy rozpływające się w ustach gruszki. Warto wykorzystać ten czas na robienie przetworów. Oprócz dżemów, kiszonek i soków warto pomyśleć też o sosach, które jesienią i zimą można wykorzystać do dań z makaronem i ryżem, a nawet jako dodatek do kanapek. Oto nasze propozycje.

Sos słodko-kwaśny

Uwielbiasz ryż z dodatkiem kurczaka i sosu słodko-kwaśnego, ale ze względu na nawał pracy i inne domowe obowiązki nie masz czasu na przyrządzenie tego dania? Przygotowanie kilku słoiczków domowego sosu słodko-kwaśnego, który później wystarczy dodać do ryżu i mięsa, znacznie ułatwi sprawę. Co potrzeba do stworzenia domowego sosu tak chętnie używanego w kuchni azjatyckiej? Ok. 2,5 kg pomidorów, 0,5 kg czerwonej cebuli, kukurydzę w puszce, puszkę ananasów, 5 czerwonych papryk, słoiczek pędów bambusa, 5 marchewek, mielone chili i paprykę, pieprz, kilka łyżek octu oraz odrobinę soli.  Od czego zacząć? Od sparzenia pomidorów i gotowania ich przez ok. 40 minut na wolnym ogniu z pokrojoną w kostkę cebulą. Po upływie tego czasu dodać resztę składników i gotować jeszcze przez godzinę. Niektórzy wykorzystują zalewę z ananasa i „zaklepują” sos połączeniem jej z odrobiną mąki ziemniaczanej, ale nie jest to konieczne. Sos pasteryzować w słoiczkach przez ok. 20 minut.

Sos do pizzy

Samodzielnie możesz przygotować też smakowity sos do pizzy. Jest to na tyle uniwersalna receptura, że może pełnić funkcję także sosu kanapkowego. Co należy kupić? Na pewno przyda się wizyta w sklepie specjalizującym się w sprzedaży gadżetów kuchennych, np. https://zasmakujradosci.pl/kuchnia i kupno niewielkich, szczelnie zamykanych słoiczków, w których przechowywany będzie sos/dip. Oprócz tego kluczem będzie wybór wysokiej jakości pomidorów (ok. 2 kg) – to one stanowią główną bazę całego smakołyku. Potrzebne będą jeszcze na pewno 3-4 cebule (mogą być białe lub czerwone – wybór zależy od Ciebie), odrobina oliwy z oliwek, główka czosnku oraz przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek oraz sól i pieprz. Pomidory, cebulę i czosnek dusić przez podobny czas jak przy sosie czosnkowym, a przyprawy dodać po ok. 30-40 minutach gotowania. Gdy całość przestygnie, zblendować za pomocą blendera na gładką masę i zapasteryzować.

Sos paprykowy chili

Zdecydowanie bardziej preferujesz ostre smaki? W takim razie w Twoich zasobach spiżarnianych nie może zabraknąć ultra ostrego sosu chili. Musisz jednak wiedzieć, że do jego przygotowania potrzebna będzie… maszynka do mielenia mięsa! Tak, to w niej konieczne będzie zmielenie 4 kg czerwonej papryki, główki czosnku oraz kilku ostrych papryczek chili – wybór ich ilości zależy od Ciebie! Pamiętaj, żeby ostre papryczki mielić w rękawiczkach – w przeciwnym razie możesz się boleśnie poparzyć ziarenkami tej odmiany papryki! Taką „papkę” należy gotować z dodatkiem dwóch passat pomidorowych, 3 łyżek oleju, połową szklanki octu oraz odrobiną cukru i przypraw takich jak pieprz czy sól. Sos powinien gotować się przez ok. 30-40 minut, a później przez 15 minut pasteryzować w słoiczkach. Zimą może pełnić funkcję dodatku do ryżu czy makaronu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go jako dip do chipsów na domowych imprezach.

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments