niedoskonała mama

niedoskonała mama

zielony-zagonek-2
lifestyle

Przepis na czekoladowy bronzer do ciała

Naturalne balsamy w drogeriach kosztują naprawdę spore pieniądze, a gdyby tak zrobić świetny czekoladowy bronzer w swojej domowej kuchni, za grosze? W komercyjnych środkach znajdziesz sporo konserwantów, przecież produkt musi poczekać chwilę na półce. Jednym z nich są parabeny, których bardzo dużą ilość znaleziono w komórkach rakowych.

Ponadto sztuczne aromaty, w których ilość chemikaliów jest naprawdę zastraszająca, są one nazywane perfumami, a o ich składzie producent nie musi informować. Dlatego, sama zrób sobie luksusowy czekoladowo-miętowy balsam, jest to też świetny prezent na urodziny!

Składniki:

1/2 szklanki masła kakaowego, 1/3 szklanki masła shea
1 szklanka oleju słonecznikowego
2 łyżeczki witaminy E (opcjonalnie)
10 kropli olejku miętowego
2 łyżki naturalnego kakao (jeśli nie chcesz osiągnąć delikatnego efektu brązującego użyj mąki ziemniaczanej)

zielony zagonek 1
1. Do garnka nalej wody, a na dnie umieść szmatkę, na której postawisz miskę z masłem kakaowym i shea. Zacznij ogrzewać aż do momentu całkowitego rozpuszczenia maseł i ściągnij z palnika.
2. W międzyczasie w szklance misce wymieszaj 2 łyżki kakao wraz z olejem słonecznikowym, następnie dodaj miksturę do roztopionych maseł.
3. Dodaj witaminę E i olejek eteryczny. Teraz weź mikser i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Pozostaw do ochłodzenia w lodówce aż zobaczysz, że masa całkowicie zastygła, następnie zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach.
zielony zagonek 3
Przechowuj w szczelnym, nieprzeźroczystym słoiku poza lodówką do 6 miesięcy, jeśli jednak użyto do produkcji balsamu olei i maseł naturalnych tłoczonych wyłącznie na zimno, żywotność balsamu przedłuża się nawet do roku. Pamiętaj jednak, aby każdorazowo mieć czyste ręce kiedy wyciągasz balsam do użycia.

Jeśli masło się stopi, a może się tak stać w wysokiej temperaturze włóż je z powrotem do lodówki, poczekaj jak stwardnieje i ubij jeszcze raz mikserem.
zielony zagonek 2Autorka: Ewa Kozioł

Ewa

Ewa kilka lat temu ukończyła studia na Liverpool John Moores University, przez następnych kilka lat pracowała w wielu firmach, szukając swojego miejsca – bezskutecznie. Aż uświadomiła sobie, że powiela po raz milionowy schemat życia, gdzie zarabianie i wydawanie to niekończący się rytuał. „Zaprzedajemy całe życie, aby kupować coraz to bardziej „niezbędne” rzeczy, mamy coraz mniej pieniędzy, coraz mniej czasu, coraz mniej życia. Chcę aby mój dom był rozpoznawalny za to co produkuję, a nie konsumuję. Teraz jestem dumną mamą, która ma szczęście brać udział w kształtowaniu życia kilku wspaniałych osób.” Więcej przepisów Ewy znajdziesz na www.zielonyzagonek.pl

Comments

comments

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
KOLORowanka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
KOLORowanka
Gość

smakowe :)
pachnące i praktyczne :D