niedoskonała mama

niedoskonała mama

Ciasto+dla+Mamy3
lifestyle

Poczęstuj siebie i Mamę pysznym ciastem – prezent na Dzień Mamy

Zbliża się Dzień Mamy, czyli święto każdej z nas, a także naszych Mam. Poczęstujmy więc siebie i nasze rodzicielki samodzielnie przygotowanym ciastem. Czeka nas trochę zabawy przy wykrawaniu serduszek i ich układaniu, ale czyż nie o taki prezent od serca chodzi nam w tym dniu?

poziome logo MAG

Wszystkim Mamom Doskonałym i Niedoskonałym życzę dużo miłości, wytrwałości i radości! Postarajcie się celebrować własne święto i pozwólcie się rozpieszczać tego dnia!

Mama Alergika

 Ciasto+dla+Mamy2

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut

CZAS PIECZENIA: 15 + 30 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIO TRUDNE

Ciasto+dla+Mamy3

Składniki na kruche ciasto  x 2:

·         240 g mąki orkiszowej jasnej

·         2 łyżki cukru pudru

·         150 g zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)

·         szczypta soli

·         1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)

·         50 ml zimnej wody

Nadzienie:

·         500 g rabarbaru (już obrany)

·         4-6 łyżek cukru trzcinowego

·         1 łyżeczka wody różanej (można pominąć)

·         3-4 łyżki płatków migdałów (można je zastąpić kaszą manną)

Ciasto+dla+Mamy4ciasto przed wsadzeniem do piekarnika

Przygotowanie:

1.     Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimne masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)

2.     Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)

3.     Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny

4.     Przygotowujemy w ten sam sposób drugie ciasto kruche (przeznaczone na serduszka) i również umieszczamy go w lodówce

5.     Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ok. 1 cm kawałki, posypujemy je cukrem i odstawiamy na czas chłodzenia się ciasta, odlewamy powstały sok i polewamy wodą różaną

6.     Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), formę do tarty (u mnie o średnicy 27 cm) oprószamy mąką

7.     Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg większy o 1 cm od wielkości formy, przekładamy ciasto do formy, dociskamy brzeg

8.     Ciasto przekłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut

9.     Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je częścią płatków z migdałów i wykładamy na jego powierzchnię wcześniej przygotowany, odsączony rabarbar, który następnie oprószamy pozostałą częścią płatków migdałów

10.  Drugie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 2-3 mm, wykrawamy serduszka (ostrożnie bo są cieniutkie i delikatne), przenosimy je na tartę i układamy na owocach, tak aby zostawić okrąg w środku ciasta

11.  Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż serduszka się zrumienią)

12.  Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, podajemy jeszcze ciepłe najlepiej z gałką słodkiego sorbetu lub lodów waniliowych (dla osób nieuczulonych)

 Ciasto+dla+Mamy1

 

przepis: Katarzyna Jankowska

mag

Absolwentka Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Poznaniu – specjalizacja Zarządzanie Kadrami. Ukończyła podyplomowe Studia w zakresie Zarządzania Zasobami Pracy w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Prywatnie mama 18 letniej Natalii i 8 letniego Konrada. Walczy z alergią syna od 6 tygodnia  jego życia. Optymistka z listą marzeń do spełnienia, pasjonatka aranżacji wnętrz i gotowania.  Od maja 2012 miłośniczka biegania z celem pokonania maratonu. Propaguje zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną. Prowadzi blog Mama Alergika Gotuje MAG czyli kulinarne czary-mary dla Alergika, z myślą o osobach z ograniczeniami w diecie.

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o