Marakuja, inaczej passiflora, to owoc egzotyczny, który rośnie w Ameryce Południowej. Marakuja może być stosowana zewnętrznie-w formie olejku, który pozwala ujarzmić puszące się włosy, ale też do wewnątrz, w formie koktajlu. Owoc jest kwaśny i soczysty. Co oznacza nazwa marakuja? Jest to owoc, który je się jednym haustem.

U rdzennych plemion Amazonii owoc marakui stosowany był jako środek na kaszel, doceniamy był za to, że wzmacniał serce. Z kolei Portorykańczycy stosowali go jako naturalny środek obniżający ciśnienie krwi. Ma też działanie nasenne, o czym przekonali się Brazylijczycy. Działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran, z nasion marakui pozyskuje się ekstrakt o działaniu przeciwgrzybiczym, ekstrakt z różowej skórki marakui łagodzi astmę. Z Ameryki Południowej passiflora przywędrowała m.in. na Hawaje, skąd pochodzi żółta odmiana tego owocu. W celach kosmetycznych, do pielęgnacji cery, ciała i włosów, pozyskiwany jest olejek z marakui. Specyfik pozyskiwany jest z owoców passiflory, w wyniku tłoczenia na zimno. Dzięki temu zachowuje nie tylko wartości odżywcze i pielęgnacyjne, ale też egzotyczny, relaksujący zapach.

marakuja

Olejek z marakui i jego właściwości

Olejek z marakui stosowany jest zewnętrznie na cerę, jako środek łagodzący przebarwienia i trądzik różowaty. Sprawdza się szczególnie do pielęgnacji cery naczynkowej, ze względu na zawartość witamin K i C. Można go stosować do każdego rodzaju cery ze względu na to, że ma dwa razy większy potencjał antyoksydacyjny niż olejek arganowy. Jest specyfikiem odmładzającym, polecanym też do pielęgnacji delikatnej skóry pod oczami. Regularne stosowanie olejku z marakui może zahamować siwienie włosów. Olejek z marakui regeneruje zniszczone i suche włosy, zapobiegając ich puszeniu, ułatwiając rozczesywanie i modelowanie. Olejek z marakui zapobiega także nadmiernemu wydzielaniu sebum przez skórę głowy, a także przyspiesza wzrost włosów. Olejek z marakui tworzy ochronny filtr na włosach, co ma znaczenie zwłaszcza jesienią i zimą, gdy suszymy włosy, nosimy czapki i narażamy je na uszkodzenia mechaniczne. Olejek z marakui chroni też przed wiatrem, mrozem, promieniowaniem słonecznym i umożliwia detoks włosów od zanieczyszczeń i dymu nikotynowego, pomaga zwalczyć łupież.

Jak stosować olejek z marakui?

Olejek z marakui nie przeciąża włosów, szybko się wchłania. Zaleca się wmasować niewielką ilość olejku w skórę głowy lub końcówki (od połowy długości włosów). Wykonamy za jego pomocą olejowanie włosów i skóry głowy. Można nakładać go na suche lub wilgotne włosy. Olejek z marakui poprawia sprężystość i witalność włosów, ale też nawilża i pielęgnuje skórę. Można go stosować bezpośrednio na skórę, rozcieńczyć w balsamie do ciała, oleju kokosowym i nasmarować nim ciało, a także dodać do szamponu czy odżywki do włosów.

Co zawiera olejek z marakui?

Olejek z marakui to bogactwo kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, w tym głównie kwas linolowego (około 75%), ponadto zawiera niewielkie ilości kwasu linolenowego (około 1,5%), kwas oleinowy (około koło 15%), kwas stearynowy (około 2%) i kwas palmitynowy (około 10%).

To właśnie kwas linolowy ma niezwykle silne działanie antyoksydacyjne (nawet 100 razy większe niż witamina E). Ponadto redukuje szorstkość i przebarwienia, nawilża, przyspiesza odnowę komórkową skóry. Jednocześnie reguluje czynność gruczołów łojowych, łagodząc trądzik.

Olejek z marakui zawiera także cenne witaminy:

  • witaminę A, która przyspiesza odnowę naskórka, zmniejsza utratę wody ze skóry. Zwiększa wytwarzanie kolagenu i elastyny, białek, które pełnią funkcję budulcową skóry. Witamina A likwiduje drobne zmarszczki i przebarwienia.
  • witaminę C, która zwalcza wolne rodniki, a więc spowalnia procesy starzeniowe, chroni przed promieniowaniem UV, ma też swój udział w produkcji kolagenu, który odpowiada za młody wygląd skóry. Redukuje też przebarwienia i nadaje blasku skórze.
  • witaminę E, która zwana jest witaminą młodości, opóźniającą procesy starzenia. To silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, wywołanym przez wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniem. Witamina E ma właściwości odżywcze, regeneracyjne, a także nawilżająco-natłuszczające.
  • witaminę K, która rozjaśnia zaczerwienienia, łagodzi podrażnienia, sprawdza się zwłaszcza podczas pielęgnacji cery naczynkowej. Wzmacnia cebulki włosów, poprawia stan skóry głowy, redukuje wypadanie włosów, sprawiając, że są mocniej osadzone w mieszkach.

Olejek z marakui to także źródło cennych minerałów, w tym potasu, fosforu i wapnia. Specyfik nie jest dostępny w aptekach, najlepiej zamówić go w sklepach ekologicznych. Więcej na temat olejku z marakui przeczytasz tu: klik

Marta Szyszko

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments