niedoskonała mama

niedoskonała mama

Pasztet-z-Indyka-dla-NM-1024x768
lifestyle

Mama Alergika Gotuje: pasztet z indyka z żurawiną

Kto powiedział, że pasztet musi zawierać jajka? Nie musi a też pięknie się kroi, nie kruszy i świetnie smakuje. Specjalnie dla Niedoskonałych Mam wyczarowałam pasztet z indyka, bez jajek ale za to z mało znanymi ziarnami szałwii hiszpańskiej (Chia). O właściwościach Chia poczytajcie na moim blogu TUTAJ.

Pasztet pozbawiony alergenów, delikatny, dietetyczny powinien przypaść do gustu także nieuczulonym członkom rodziny. Jest słodko-ostry w smaku, bardzo ładnie się kroi, nie rozpada. Sprawdzi się na kanapkę do szkoły czy pracy, zamiast tradycyjnych wędlin:)

Zapraszam do wypróbowania przepisu

poziome logo MAG

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut

CZAS PIECZENIA: 40-50 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa z indyka (u mnie golonka i pół skrzydła)
  • 3 duże marchewki ugotowane (ok.250 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki ziaren Chia + 8 łyżek wrzącej wody (ziarna Chia można zastąpić siemieniem lnianym)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (u mnie lekko słodzona)
  • 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 3-4 łyżki oliwy z pomidorów suszonych (może być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek)
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
  • foremka typ keksówka  (u mnie wymiar zewnętrzny 26x11cm)

Pasztet z Indyka dla NM Pasztet z Indyka 2 dla NM

Przygotowanie:

  1. Mięso z indyka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i obranych marchewek
  2. Ugotowane mięso odkrawamy od kości, studzimy i mielimy
  3. Ugotowaną marchew wyjmujemy z garnka i także mielimy dodając do mięsa
  4. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy ją do zmielonych składników
  5. Ziarna Chia zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut (napęcznieją i wchłoną wodę)
  6. Dodajemy napęczniałe ziarna do zmielonej masy, wsypujemy len mielony, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą morską i pieprzem do smaku
  7. Dosypujemy suszonej żurawiny, dolewamy olej lub oliwę z zalewy, dokładnie mieszamy całość (masa na pasztet ma być zwarta i nie sucha, w razie gdyby była za sucha można dodać więcej oleju)
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  9. Foremkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mielonym lnem i wypełniamy pasztetem dobrze go dociskając, aby stanowił zwartą całość
  10. Foremkę z pasztetem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut
  11. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce
  12. Podajemy bardzo dobrze ostudzony

Smacznego!

przepis: Katarzyna Jankowska

mag

Absolwentka Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Poznaniu – specjalizacja Zarządzanie Kadrami. Ukończyła podyplomowe Studia w zakresie Zarządzania Zasobami Pracy w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Prywatnie mama 18 letniej Natalii i 8 letniego Konrada. Walczy z alergią syna od 6 tygodnia  jego życia. Optymistka z listą marzeń do spełnienia, pasjonatka aranżacji wnętrz i gotowania.  Od maja 2012 miłośniczka biegania z celem pokonania maratonu. Propaguje zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną. Prowadzi blog Mama Alergika Gotuje MAG czyli kulinarne czary-mary dla Alergika, z myślą o osobach z ograniczeniami w diecie.

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o