niedoskonała mama

niedoskonała mama

Mazurek+1
lifestyle

Mama Alergika Gotuje: Mazurek z masą makową

Zbliżają się Święta Wielkanocne. Każda Mama – doskonała czy nie ;), z pewnością już obmyśla co dobrego upiec lub zakupić na świąteczny stół. Ja proponuję włożyć trochę pracy, zaangażować do działania innych członków rodziny i stworzyć własny, domowy Mazurek.

Zapraszam po przepis :)

Wszystkim Czytelnikom Niedoskonałej Mamy życzę Zdrowych, Wesołych i Smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

Mama Alergika

poziome logo MAG

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA CIASTA: 15 minut + schłodzenie

CZAS PRZYGOTOWANIA MASY: 40 minut

CZAS PIECZENIA: 40 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE

Składniki na kruche ciasto cytrynowe: (1 porcja) x 2

  • 240 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • łyżka cukru pudru
  • 120 g zimnego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej
  • szczypta soli
  • łyżki soku z cytryny (jak niedozwolony, użyć wodę lub sok z jabłek)
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżka śmietany z migdałów (można użyć inną dozwoloną śmietanę roślinną)
  • forma do tarty: u mnie o średnicy 26 cm
  • 2-3 łyżki domowej galaretki owocowej lub gładkiego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa)

Składniki na masę makową:

  • 250 g suchego maku niebieskiego
  • 350 ml mleka orkiszowo-migdałowego (może być inne roślinne)
  • 1 łyżka ekstraktu z migdałów
  • 2 łyżki stopionego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej
  • 100 g rodzynek sułtanek, niesiarkowanych
  • 100 g migdałów zblanszowanych (bez skórki)
  • 100 ml syropu z Agawy
  • 100 ml gęstego syropu orkiszowego (może być ryżowy)

Mazurek+2

Przygotowanie masy makowej:

1      Mleko zagotowujemy

2      Mak płuczemy, odcedzamy i dodajemy do wrzącego mleka, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut

3      Ugotowany mak odcedzamy na bardzo drobnym sicie, przekładamy do miski, studzimy a następnie przekręcamy przez maszynkę dwu-trzykrotnie

4      Migdały bez skórki drobno siekamy

5      Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy

6      Do maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, 2 łyżki stopionego masła klarowanego, połowę syropu, dokładnie mieszamy

7      Dosładzamy pozostałą ilością gęstego syropu, mieszamy dokładnie całość

8      Masę makową odstawiamy na kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły

Przygotowanie mazurka:

1      Przygotowujemy masę makową: (patrz powyżej)

2      Przygotowujemy kruche ciasto, dwie porcje (u mnie robione oddzielnie): Do mąki wymieszanej z cukrem, solą dodajemy zimny tłuszcz i siekamy na kaszkę (najlepiej przy użyciu specjalnej siekaczki). Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)

3      Jedną część ciasta rozwałkowujemy (u mnie w okrąg) większy niż średnica formy (tak aby ciasto zachodziło na brzeg formy), rozkładamy go na dnie formy do tarty, wcześniej oprószonej mąką, dobrze uklepujemy brzeg tarty, widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika

4      Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce

5      Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)

6      Wyciągamy z lodówki ciasto w formie, jego powierzchnię smarujemy cienką warstwą domowej galaretki lub dżemu

7      Na warstwę galaretki wykładamy warstwę przygotowanej wcześniej masy makowej, rozkładamy ją równomiernie

8      Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki, lekko ją ocieplamy w dłoniach (aby dała się rozwałkować), rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, wycinamy z niej kwiatki lub inne wzory, którymi przykrywamy masę makową, starajmy się ułożyć wzory równomiernie na całej powierzchni ciasta (u mnie zostało trochę ciasta, można z niego zrobić kruche ciasteczka)

9      Na ciasto nakładamy odpowiedni kawałek folii aluminiowej, tak aby przykrył wierzch ciasta (nie zamykamy go szczelnie!), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pod przykryciem około 20 minut

10   Ściągamy folię i pieczemy kolejne 20 minut już bez przykrycia, aż wierzchnia warstwa ciasta się zrumieni

11   Gotowe ciasto studzimy w formie, możemy podawać na ciepło, najlepsze jest na drugi dzień

Mazurek+3

Wskazówki:

Dla osób bez uczulenia na miód można do masy makowej użyć klarownego miodu zamiast syropów roślinnych

Do masy można dodać różne dozwolone bakalie

Można użyć zwykłe masło lub bezmleczną margarynę zamiast masła klarowanego.

przepis: Katarzyna Jankowska

mag

Absolwentka Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Poznaniu – specjalizacja Zarządzanie Kadrami. Ukończyła podyplomowe Studia w zakresie Zarządzania Zasobami Pracy w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Prywatnie mama 18 letniej Natalii i 8 letniego Konrada. Walczy z alergią syna od 6 tygodnia  jego życia. Optymistka z listą marzeń do spełnienia, pasjonatka aranżacji wnętrz i gotowania.  Od maja 2012 miłośniczka biegania z celem pokonania maratonu. Propaguje zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną. Prowadzi blog Mama Alergika Gotuje MAG czyli kulinarne czary-mary dla Alergika, z myślą o osobach z ograniczeniami w diecie.

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o