niedoskonała mama

niedoskonała mama

ciasteczka
lifestyle

Mama Alergika Gotuje: Ciasteczka Piernikowe z Dynią i Żurawiną – bez jajek, bez mleka

Dziś w naszych skromnych, kuchennych progach wspaniały  gość – autorka bloga kulinarnego: Mama Alergika Gotuje, która przedstawi przepis na pierniczki z dynią i żurawiną bez białka mleka krowiego i jajek. Idealne na świątecznym stole.

Ciasteczka Piernikowe z Dynią i Żurawiną (bez jajek, bez mleka)

Przepis na Dyniowe Ciasteczka wyczarowałam w zeszłym roku. Na jego bazie powstały wówczaDyniowe Gwiazdeczki z Wisienką oraz Smaczny Mikołaj

Tym razem wzbogaciłam ciasto o przyprawę korzenną  i świeżą żurawinę, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową i zmniejszyłam ilość cukru. 

Małe, na jeden kęs ciasteczka uzupełniały II śniadanie moich dzieci przez kilka dni oraz umilały mój czas przy kawie.

 

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS PIECZENIA: 2 x10 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: ok. 40 ciasteczek o średnicy 3 cm

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • 120 g drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g margaryny bezmlecznej (rozpuszczonej)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
  • 120 g puree z pieczonej dyni (może być z ugotowanej, wyjdzie rzadsze ciasto)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 100 g świeżej żurawiny
  • cukier puder opcjonalnie do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. Mąkę przesiewamy z dodatkiem proszku do pieczenia i przyprawy korzennej
  3. Wsypujemy do oddzielnej miski cukier, dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę bezmleczną i ucieramy na jednolitą masę
  4. Dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, puree z dyni oraz ekstrakt waniliowy,
  5. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy suche składniki, miksujemy na gładką masę na dość wysokich obrotach (do całkowitego połączenia się składników)
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  7. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy małe ciasteczka o dowolnym kształcie, układając je w niewielkiej odległości od siebie na wcześniej przygotowanej blaszce
  8. W każde ciasteczko wciskamy świeżą żurawinę
  9. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 10 minut, aż się zarumienią

Wskazówki:

Jeśli nie mamy szprycy do formowania ciasteczek możemy dosypać trochę więcej mąki, aby ciasto stanowiło bardziej zwartą konsystencję i formować ręcznie spłaszczone kule, które po upieczeniu będą wyglądać jak biszkopciki.

Możemy także wyłożyć rzadsze ciasto do foremek na muffiny czy do papilotek na wysokość 1 cm i upiec grubsze, okrągłe ciasteczka.

 copywrite: Mama Alergika Gotuje

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o