W czystych terenach Peru i Boliwii, na stromych zboczach Andów rośnie niezwykły korzeń, który powinien znaleźć się w diecie każdego, kto chce pobudzić organizm w naturalny sposób, uzupełnić niedobory witamin i zapobiegać powszechnym chorobom, bez konieczności sięgania po farmakologię.

Kto docenił niesamowite właściwości korzenia Maca?

Dzięki swym unikalnym właściwościom, roślina dodaje energii, poprawia refleks, wzmacnia wytrzymałość mięśni, nic dziwnego, że Inkowie spożywali macę przed walką, a NASA dodało roślinę do listy produktów przeznaczonych dla kosmonautów. Ponadto sportowcy mogą ją stosować jako naturalną odżywkę do budowania masy mięśniowej. Maca rośnie na dziewiczych terenach i jest odporna na wiatr, chłód i nieurodzajną glebę. Można powiedzieć, że moc, której potrzebuje, by przetrwać, oferuje każdemu kto włączy ją do diety.

Czemu zawdzięcza swoją moc?

Maca to istne bogactwo składników odżywczych, w tym dwudziestu aminokwasów, witamin: A, B1, B2, B6, C, E, kwasów tłuszczowych oraz minerałów, między innymi żelaza, miedzi, potasu, cynku, wapnia. Dlatego można ją stosować podczas anemii, rekonwalescencji i w stanach osłabienia organizmu. Obecna w roślinie arginina wzmacnia odporność organizmu, dlatego maca jest niezastąpiona w okresie zachorowań.

Korzeń Maca łagodzi kobiece dolegliwości

Choć korzeń Maca wydaje się być suplementem stworzonym dla mężczyzn, prowadzących aktywny tryb życia, z jego dobrodziejstw mogą korzystać także kobiety. Maca wspomaga pracę układu hormonalnego: reguluje miesiączki, łagodzi objawy menopauzy, przynosi ulgę w czasie syndromu napięcia przedmiesiączkowego. Korzeń korzystnie wpłynie na urodę: wzmocni włosy, zapobiegając ich wypadaniu, poprawi kondycję paznokci. Suplementowanie Macy to profilaktyka osteoporozy.

Sprzymierzeniec w pracy i podczas nauki

Maca wzmacnia układ nerwowy, ułatwia zapamiętywanie, a także wspomaga koncentrację, dzięki czemu podniesie efektywność pracy i przyspieszy naukę do egzaminów.

Poprawia samopoczucie

Można powiedzieć, że korzeń Maca stanowi antidotum na szereg chorób cywilizacyjnych, oddziałuje nie tylko na ciało, ale na samopoczucie: wykazuje właściwości antydepresyjne, działając jako silny adaptogen, pomaga uodpornić organizm na stres.

Na problemy łóżkowe…

Korzeń Maca zwany jest też naturalną viagrą: poprawia libido, działa niczym afrodyzjak. Ten cudowny suplement okaże się niezastąpiony podczas problemów z bezsennością.

Jak spożywać korzeń Maca?




Korzeń maca w formie sproszkowanej, można dodawać do koktajli, napojów, jako posypkę do sałatek, owsianki lub kaszy z owocami. Najlepiej podawać Macę na zimno, gdyż po wrzuceniu do wrzątku traci cenne właściwości.

Macę można też spożywać jak warzywo – dodać do sałatki lub surówki. Macą możemy zastąpić mąkę, a więc upiec z niej chleb, usmażyć placki lub dodać do ciasta na naleśniki.

Korzeń Maca nie tylko w diecie

Wszystko wskazuje na to, że korzeń maca zrewolucjonizuje nie tylko dietę osób, które chcą zadbać o zdrowie i witalność, ale stanie się cennym składnikiem kosmetyków.

Korzeń Maca może też być stosowany zewnętrznie jako środek przyspieszający gojenie się ran, ale wykazuje również niesamowite właściwości jako kosmetyk: nawilża i wygładza skórę oraz wspomaga syntezę kolagenu, nic dziwnego, że nazywany jest rośliną młodości.

Jak dawkować?

Choć korzeń maca jest naturalnym suplementem diety, ma bardzo silne właściwości, dlatego należy rozpocząć jego spożywanie od małych ilości: na początek wystarczy łyżeczka od herbaty.

Marta Szyszko

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments