niedoskonała mama

niedoskonała mama

zdrowe słodkości
lifestyle

Jak osłodzić sobie życie w zdrowy sposób? 3 zamienniki cukru

Słodycze kojarzą się z próchnicą zębów, nadwagą, cukrzycą, brakiem apetytu na zdrowe potrawy i dziadkami, którzy lubią rozpieszczać. Choć nie jest o nich głośno i nie stoją za nimi głośne kampanie reklamowe, są takie zamienniki cukru, które nie tylko przyczyniają się do zahamowania próchnicy, nie powodują tycia, ani innych zdrowotnych dolegliwości, ale wspomagają leczenie alergii i astmy! Słodko i zdrowo, ale jak?

Ksylitol i jego właściwości

Ksylitol, czyli ekstrakt z brzozy, jest słodszy od cukru, wygląda podobnie, ale zamiast szkodzić wzmacnia układ odpornościowy.

– Ma działanie bakteriobójcze, zalecany jest jako zamiennik cukru, zwłaszcza u osób z próchnicą.

– Ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę.

– Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak katar, infekcje gardła, zatok, jest także pomocny w leczeniu zapalenia ucha środkowego.

– Wskazany przy astmie i alergiach, gdyż łagodzi ich objawy.

Ksylitol można dodawać do sosów, herbaty, ciast, ale też spożywać w formie lizaków – ksylitolków.

Melasa karobowa

Melasa z chleba świętojańskiego pochodzi z Turcji. Konsystencją, smakiem i słodkością przypomina karmel. Jednak w przeciwieństwie do niego, jest bogata w substancje odżywcze, takie jak: żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B.

Melasa karobowa przeciwdziała anemii, pomocna jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Zalecana dla cukrzyków jako zdrowy słodzik, pomaga ponadto, łagodzić objawy astmy i alergii.

Melasą można dosładzać ciasta, stosować ją jako polewę do deserów, ale też ssać w formie cukierków.

Syrop z agawy

Ta substancja słodząca pochodzi z Meksyku, produkowana jest z kaktusa. Stanowi bogactwo naturalnego probiotyku – inuliny, która korzystnie wpływa na trawienie i system odpornościowy. Syrop ma konsystencję płynnego miodu i złocisty kolor.

Ze względu na niski indeks glikemiczny, może być spożywany przez cukrzyków.

Syropem z agawy możemy polać naleśniki, lody lub kaszę z owocami.

Wyżej wymienione zamienniki cukru możemy kupić na działach ze zdrową żywnością lub zamówić przez Internet.

Marta Szyszko

Comments

comments

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marta
Gość

Syrop z agawy jest przepyszny :) najczęściej dodaję do herbaty, ale widzę, że ma wiele innych zastosowań, więc wypróbuję ;)