niedoskonała mama

niedoskonała mama

Kisiel+Truskawkowy+dla+NM1-1
lifestyle

Domowy kisiel truskawkowy

Lubicie dobry i pięknie pachnący kisiel? Wasze maluchy z pewnością lubią:) Kisiel często gości u nas na podwieczorek. Robię go albo z mrożonych owoców zimą albo ze świeżych w sezonie. Świetnie wychodzi także z Galaretki oraz z domowych soków od babci Broni.

Przygotowanie domowego kisielu nie zajmuje dużo czasu a wiemy co jemy, bez dodatków i polepszaczy. Truskawki polskie już są dostępne więc czas na truskawkowy kisiel.

Polecam i życzę Smacznego

Mama Alergika

poziome logo MAG

 Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA SOKU: ok. 15 minut

CZAS PRZYGOTOWANIA KISIELU: 10 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób

Kisiel+Truskawkowy+dla+NM1-1

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych truskawek
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, oczyszczamy, umieszczamy w rondlu na małym ogniu (u mnie 5 w kuchence elektrycznej) pod przykryciem. Mają puścić sok więc ogień musi być mały. Jeśli macie więcej czasu można zostawić zasypane cukrem truskawki na kilka godzin, a potem lekko podgrzać pod przykryciem
  2. Odlewamy sok z truskawek, wyciskamy resztę soku przecierając truskawki przez sito (jeśli kisiel ma być klarowny poprzestańmy na wyciśnięciu soku, bez przecierania)
  3. Dolewamy do soku tyle wody, aby uzyskać 500 ml płynu,
  4. 350 ml płynu umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia
  5. W 150 ml już schłodzonego płynu rozpuszczamy skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną
  6. Wlewamy roztwór skrobi do gotującego się soku i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki, chwilę gotujemy kisiel na małym ogniu
  7. Przelewamy kisiel do mniejszych miseczek, podajemy gorący lub zimny, jak kto lubi

Kisiel+Truskawkowy+dla+NM+2

Wskazówki:

Roztwór w którym rozpuszczamy skrobię musi być chłodny, inaczej skrobia się nie rozpuści tylko zgęstnieje.

Sok z truskawek najlepiej przygotować wcześniej, wtedy zrobienie deseru zajmie chwilę.

Można zmniejszyć ilość cukru, kwestia smaku.

Truskawki które zostaną po wyciśnięciu soku można zjeść:)

przepis: Katarzyna Jankowska

 mag

Absolwentka Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Poznaniu – specjalizacja Zarządzanie Kadrami. Ukończyła podyplomowe Studia w zakresie Zarządzania Zasobami Pracy w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Prywatnie mama 18 letniej Natalii i 8 letniego Konrada. Walczy z alergią syna od 6 tygodnia  jego życia. Optymistka z listą marzeń do spełnienia, pasjonatka aranżacji wnętrz i gotowania.  Od maja 2012 miłośniczka biegania z celem pokonania maratonu. Propaguje zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną. Prowadzi blog Mama Alergika Gotuje MAG czyli kulinarne czary-mary dla Alergika, z myślą o osobach z ograniczeniami w diecie.

 

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o