niedoskonała mama

niedoskonała mama

IMGP4389
lifestyle

Domowe lody bananowo – truskawkowe

Sezon truskawkowy w pełni, w dodatku sam środek upałów, dzieci od paru dni stosują dietę lodową – ja miksuję blenderem zmrożone owoce, one zajadają. Ten smak nigdy się nie nudzi!

IMGP4359IMGP4384

Składniki:

2 kubki truskawek

3 banany

1/2 szklanki rodzynek

1/2 szklanki orzechów nerkowców

Przygotowanie:

Truskawki oczyszczamy z szypułek i piachu, wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.

Banany kroimy w talarki, wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.

Zmrożone  owoce blendujemy, dodajemy do masy orzechy i rodzynki i dalej blendujemy.

Wkładamy na noc do zamrażarki rano kroimy w prostokąty, nabijamy na patyczek do lodów /ja z braku profesjonalnego sprzętu posłużyłam się wykałaczką, ale jest ostra, więc małe dziecko należy przy tym pilnować/.

Voila!

Wersja z mlekiem quinoa zamiast bakalii też pycha 2/3 kubka mleka roślinnego wlewamy do blendera przed miksowaniem, można dosłodzić miodem lub ksylitolem:

IMGP4389IMGP4392IMGP4395

Marta Szyszko

Comments

comments