niedoskonała mama

niedoskonała mama

IMGP4891
lifestyle

Ciasto czereśniowe dla alergików i nie tylko

Miło jest celebrować codzienność, postanowiłam uczcić zwykły dzień aromatycznym ciastem, które nie zawiera przetworów mleka krowiego, cukru, ani glutenu, a mimo to smakuje, wygląda i zyskało entuzjazm domowników :)

Składniki na ciasto:

szklanka mąki gryczanej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

łyżka oleju kokosowego w temperaturze pokojowej, tylko z pierwszego tłoczenia! Rafinowany olej nie nadaje się nawet jako kosmetyk, traci wszystkie zdrowotne właściwości w tym procesie i w dodatku zmienia się nieprzyswajalny dla nas tłuszcz trans. Olej extra virgin poznasz po intensywnym zapachu, szukaj w sklepach z żywnością ekologiczną.

1 jajko

3 łyżki stołowe ksylitolu (ewentualnie cukru)

łyżka stołowa octu jabłkowego

4 łyżki stołowe wody

IMGP4870

Składniki na wierzch:

kubek wydrylowanych czereśni

pół kubka wiórków kokosowych

IMGP4911

Przygotowanie:

Połącz mąki, dodaj oliwę i olej kokosowy oraz wodę i ocet, wbij jajko oraz wsyp ksylitol, ugniataj palcami. Gdy ciasto jest jednolite wsadź do zamrażarki na pięć minut, w tym czasie wydryluj czereśnie, nasmaruj formę olejem kokosowym, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na ciasto wyłuż czereśnie i posyp całość wiórkami kokosowymi. Ciasto piecz, w zależności od mocy piekarnika 25-35 minut, możesz zostawić je w rozgrzanym piekarniku, żeby dodatkowo się zarumieniło i upiekło. Podawaj po przestudzeniu,

IMGP4891

Smacznego!

przepis: Marta Szyszko

Comments

comments

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o