Zdrowa mikroflora bakteryjna jelit, zwana mikrobiomem, tworząca się w pierwszych 3 latach życia dziecka, ma kluczowe znaczenie dla jego odporności przez resztę życia. Wspierana przez probiotyki przeznaczone dla kobiet w ciąży, pomaga wzmocnić odporność dziecka już od poczęcia.

6 powodów, dla których warto zadbać o probiotyki w diecie już na początku ciąży

Sposób na długowieczność

Nazwa probiotyki, czyli z greckiego pro bios, w dosłownym tłumaczeniu znaczy – „dla życia”. Nie jest przypadkowa, ponieważ zdrowy mikrobiom wzmacniany przez probiotyki jest jednym z czynników przedłużających życie. Przełomowych badań nad wpływem bakterii probiotycznych na zdrowie człowieka dokonał rosyjski mikrobiolog-Ilia Miecznikow na początku XX wieku. Dowiódł, że starzenie się jest efektem działalności bakterii gnilnych, które neutralizują probiotyki zawarte w fermentowanych produktach.

„W tych czasach było już wiadomo, że obecne w sfermentowanym mleku bakterie kwasu mlekowego hamują namnażanie mikroorganizmów gnilnych przez obniżenie poziomu PH w końcowych odcinkach jelita grubego. Miecznikow zaobserwował, że w diecie długowiecznych mieszkańców wiejskich terenów Rosji i Bułgarii znajdują się głównie fermentowane produkty mleczne, takie jak kefiry, jogurty czy zsiadłe mleko, które – chociaż przygotowywane prymitywnymi metodami – były przyczyną dobrego zdrowia i długiego życia Rosjan i Bułgarów. Wyniki swych obserwacji opublikował Miecznikow w 1907 roku (…). Za swe badania rosyjski uczony otrzymał Nagrodę Nobla.” Jan Fiedurek

Probiotyki korzystnie wpływają na odporność organizmu

Stymulują układ immunologiczny, hamują rozwój patogenów: wirusów, bakterii, grzybów, alergenów i toksyn.

„Bakterie kwasu mlekowego (LAB) i bifidobakterie charakteryzują się zdolnością do usuwania metali ciężkich. (Halttunnen i wsp., 2008) ” Jan Fiedurek

Dobre bakterie w jelitach przeciwdziałają alergiom

Bakterie probiotyczne kolonizujące jelita łagodzą reakcje alergiczne, przeciwdziałając syntezie IgE, zmieniając strukturę białek wywołujących tego typu reakcje.

„Lactobacillus rhamnosus GG okazał się skuteczny w leczeniu alergii u niemowląt (Kalliomaki i wsp., 2007). Większą skuteczność w zapobieganiu egzemy wykazano wówczas, gdy mieszaninę probiotyków zastosowano łącznie z prebiotykami (oligosacharydami) (Kukkonen i wsp., 2007)” Jan Fiedurek

Ważne jest odpowiednie połączenie probiotyków. Najlepiej przebadany szczep Lactobacillus rhamnosus GG znajdziesz np. w preparacie Estabiom – suplemencie diety dostosowanym do szczególnych potrzeb kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci powyżej trzeciego roku życia. Szczep Lactobacillus rhamnosus GG pomaga obniżyć poziom reakcji alergicznych na składniki mleka krowiego.

Zdrowa mikroflora jelitowa przeciwdziała nowotworom

Równowaga flory bakteryjnej jelit zmniejsza ryzyko nowotworów. Pewne enzymy (azoreduktaza, nitroreduktaza, reduktaza kwasu glikocholowego) przekształcają w jelitach substancje prokancerogenne w kancerogeny.

„Mikroorganizmy probiotyczne ograniczają rozwój i liczebność drobnoustrojów syntetyzujących te enzymy, a także mają zdolność metabolizowania lub usuwania związków rakotwórczych pochodzących z pożywienia lub tworzonych w jelitach przez bakterie chorobotwórcze.” Jan Fiedurek

Mikroflora probiotyczna wiąże i usuwa substancje mutagenne i kancerogenne podczas wypróżniania. Stymuluje niszczenie nowotworów. Szczepy bakterii, które chronią przed nowotworami to: Lactobacillus rhamnosus GG, L. acidophilus, L. casei, L. gasseri, L. delbrueckii, L. plantarum, B, infantis, B. bifidum, B. longum, B. adolescentis.

Dobre bakterie są pomocne w leczeniu biegunek

Probiotyki wpływają na lepsze trawienie, zwiększają absorpcję witamin i minerałów z pożywienia, regulują perystaltykę jelit. Wspomniany wcześniej szczep Lactobacillus rhamnosus GG uzupełnia wyjałowioną mikroflorę jelitową po biegunce wywołanej antybiotykoterapią lub rotawirusem. Innym szczepem pomocnym w niwelowaniu biegunek jest Bifidobacterium bifidum.

Bakterie probiotyczne chronią przed próchnicą

„Dzięki syntezie enzymu dekstranazy, przez Streptoccocus salivarius zasiedlającego zęby, hydrolizującego polisacharydy.” Jan Fiedurek

Szczep Lactobacillus rhamnosus GG wykazuje właściwości antagonistyczne w stosunku do bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy.

Jakie produkty spożywcze są naturalnym źródłem probiotyków?

Jogurty, kefiry, maślanka, ogórki kiszone, kapusta kiszona, ocet jabłkowy (świetnie nadaje się do zakwaszania barszczu), tofu, sos sojowy, fermentowane pieczywo, oliwki – to naturalne źródła probiotyków. Wiele z tych produktów jest zakazanych w diecie mamy karmiącej, bo mogłyby powodować bóle brzuszka i wzdęcia u niemowlaka. Mleko krowie wprowadzamy do diety dziecka dopiero po ukończeniu 12 miesiąca, a pod postacią kefiru czy maślanki, możemy podać dopiero w 7 miesiącu. To nie znaczy, że do tego czasu przyszła mama i mama juniora ma zrezygnować z uzupełniania flory bakteryjnej o dobroczynne probiotyki. Wystarczy je suplementować.

Wpis powstał we współpracy z Estabiom – serią probiotyków dla kobiet w ciąży oraz niemowląt i małych dzieci, które uzupełniają mikroflorę bakteryjną jelit, dzięki czemu wspomagają organizm w budowaniu odporności.

Marta Szyszko

Na podstawie: Jan Fiedurek „Mikrobiom a zdrowie człowieka”, wyd. Uniwersytetu Marie Curie – Skłodowskiej, Lublin 2014

Uważasz ten post za przydatny? Podziel się z innymi

Comments

comments